Evet, ürünler doğru koşullarda muhafaza edilmediği takdirde erken bozulabilir. Ürünün saklama koşulları veya ambalaj açıldıktan sonra karşılaştığı mikroorganizma yoğunluğuna göre bozulma hızı farklılık gösterecektir.
Soğuk zincir, üretilen tüketim maddelerinin besleyici özelliklerini yitirmeden, bozulmadan tüketiciye ulaşabilmeleri ve ömrünü tamamlayabilmeleri için belirli sıcaklık değerlerinde muhafaza edilmesidir. Herhangi bir noktada belirlenmiş bu ısı şartlarının bozulması, soğuk zincir kırılması anlamına gelir ki bu da ürünün raf ömründen önce bozulması ile sonuçlanır. Süt ve süt ürünleri yüksek riskli gıdalardır, muhafaza koşullarına uymak çok önemlidir.
Ürünlerin ambalajlarında yazılı bulunan son tüketim tarihi, ambalajı açılmamış ve soğuk zinciri kırılmamış ürünler için geçerlidir. Açtığınız ürünün tüketeceğiniz miktarını, temiz bir kaşık yardımı ile sofraya çıkarır, kalanını ambalajında ve ağzı kapalı şekilde buzdolabına geri kaldırırsanız daha uzun süre kullanabilirsiniz.